Hout komt voornamelijk vrij uit bouw- en sloopwerkzaamheden. Afval- en sloophout wordt aangeleverd in de kwaliteitssoorten A-, B-, en C-hout. Bij de acceptatie wordt het hout gesorteerd op kwaliteit. De verschillende houtsoorten worden vervolgens door middel van de houtrecyclinginstallaties verkleind tot houtsnippers.
De hoogwaardige houtfractie, A-hout, wordt nuttig toegepast als secundaire grondstof in de houtvezel- en spaanplaatindustrie. Houtfracties met een lagere kwaliteit, B-hout en C-hout, worden ingezet als biobrandstof voor het opwekken van duurzame energie in bio-energiecentrales in binnen- en buitenland.
Houtrecyclinginstallatie
Er zijn diverse bedrijven, die kort geleden een nieuwe hout recycling installatie (HRI) in gebruik hebben genomen. Een voorbeeld: een 142 meter lange installatie heeft een verwerkingscapaciteit van maar liefst 70.000 kilogram per uur.
De huidige economie staat voor verantwoord en milieubewust recyclen. Nieuwe houtrecyclinginstallaties leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de productie van groene energie.
De houtrecyclinginstallaties verwerken afvalhout (zogenoemd B-hout) tot houtsnippers. B-hout - bouw- en sloophout en afval van de houtverwerkende industrie - werden vroeger als afval gezien. Tegenwoordig wordt B-hout veelal bewerkt tot brandstof voor bio-energiecentrales. De houtsnippers uit de houtrecyclinginstallatie worden verbrand in de bio-energiecentrale en wekt daarmee groene stroom op.